Szajna, Párizs

Párizs négy nap alatt 1.: első nap, ismerkedés Párizzsal

Sokszor kérdezik tőlem, hogy mi mindent „kell” vagy érdemes csinálni Párizsban, hogy lehet a francia fővárost egy hosszú hétvége alatt megnézni. Az őszinte válasz az, hogy megnézni sehogy – de azért a legfontosabb dolgok beleférnek a programba. Lássuk, én hogy csinálnám a „Párizs négy nap alatt túrát”, ha sűrítenem kellene – kezdjük az első nappal!

Azt feltelezem, hogy mondjuk csütörtök délre Párizsban vagy, lepakoltad a cuccaid a szálláshelyen, s mondjuk 13 óra körül készen állsz egy kis sétára, meg egy jó ebédre. Ha több az időd, az remek, ne akarj további látnivalókat a napba sűríteni, inkább élvezd ki az alábbiakat, mert így is sűrű, feszes a program.

Megjegyzés: Párizs szerencsére kicsi város – legalábbis a városfalon belüli rész -, és jól ellátott metrómegállókkal, így nem kell buszozni. Ezért az első és legfontosabb dolog beszerezni ezt a térképet (metrómegállóban, interneten, az RATP közlekedési társaság oldalán, bárhol), mert ez lesz az iránytű a következő napokra. A jegyekről és bérletekről itt lehet tájékozódni.

Ebéd a Latin-negyedben, majd irány a Cité-sziget

Első célpontunk a Saint-Michel metrómegálló a 4-es vonalon (ami lila). A híres latin negyedben vagyunk, amely ma nagy szeretettel látja az éhes turistákat – éljünk a lehetőséggel, ebédeljünk valami finomat! Ne együk totálisan tele magunkat (együnk franciásan), vagy ha mégis, akkor töltsük fel magunkat hasznos kalóriákkal, mert innentől kezdve sokat fogunk gyalogolni.

Utunkat – mondjuk 15:00 – 15:30 körül – a Saint-Michel-hídon folytatjuk, átmegyünk a Cité-szigetre (Île de la Cité). A szigeten az első dolgunk a bal kéz felől található gyöngyszem, a Sainte-Chapelle (Szent Kápolna) megtekintése 16 óra körül. Jegyelővétel és időpontfoglalás itt. A téli időszakban az utolsó foglalható időpont 16:30, mert 17 órakor zárnak. A megtekintés körülbelül fél óra, ha nem választunk vezetést vagy speciális látogatást.

Vár a Notre-Dame de Paris (2024 decemberétől nyit, addig kívülről bámészkodunk)

Így 16:30-17 óra körül még megnézhetjük a Notre-Dame-ot, amely egy háztömbbel lejjebb található (sétáljunk vissza a Saint-Michel-hídhoz, majd onnan a Szajna-parton közelítsük meg a székesegyházat, amely hamarosan ismét megnyílik). Decemberben 17 óra körül megy le a nap Párizsban, így ha kicentizzük az időt, akkor télen ez egy naplementés megtekintés lesz. A korábbi nyitvatartási rend szerint 18 óra utánig bőven megtekinthető volt a székesegyház, szóval időben elvileg jók leszünk akkor és azután is, hogy 2024 decemberében ismét látogathatóvá válik.

Notre-Dame
Notre-Dame

Természetesen ha alaposabb látogatásra vágyunk (pl. vezetés, kincstár), és szorosan vagyunk, akkor az ebédet váltsuk szendvicsre, vagy rövidítsük, és csináljunk magunknak plusz időt!

Séta a Szajna partján

A Saint-Chapelle és a Notre-Dame de Paris után következik egy kis séta a Szajna mentén: a Cité-sziget nyugati végén – tehát a Saint-Chapelle irányában – található a Pont-Neuf (ami nevével ellentétben nem új, hanem Párizs legrégebbi hídja). Hozzá tartunk.

Szajna, Párizs

Ehhez sétáljunk visszafelé a sziget végébe a Szajna partját követve a Quai des Orfèvres-en (keressük meg a Promenade Maurice-Carême nevű parti utat is közvetlenül a folyó mentén, megéri)! A maximum 20 perces gyaloglás a sziget végéhez és a hídhoz vezet, utóbbira rá is fordulunk, s úgy megyünk rajta végig, hogy a végén a Szajna bal partján végezzük (tehát azon az oldalon, ahonnan az egész Citét eredetileg megközelítettük). A Szajna mentén haladunk tovább a hídról jobbra lelépve, s megközelítjük a következő takaros kis (gyalog)hidat, melynek neve: Pont des Arts. Ezen végigsétálunk és átmegyünk a Szajna jobb partjára. Az egészre tervezzünk kb. 40-50 percnyi időt. Érdemes e séta során beszerezni némi vacsorát, a Notre-Dame és a Saint-Michel környékén viszonylag sok büfé és étkezőhely van. Erre számoljunk egy jó fél órát!

A jobb partra átérve a Quai François Mitterrand fogad minket, látványban pedig a Louvre (amely egyébként már a neten is „látogatható”). Tempótól és programtól függően 19-21 óra között lehetünk. Nyáron világos van (augusztusban 21 óra után megy le a nap, tehát fél tízig világos lesz), télen pedig ilyenkor már bőven ismerkedhetünk az esti Párizzsal.

Párizs este: Louvre, metró, Étoile

A netre költözött a Louvre

Áthaladunk a Cour Carrée-n (a Louvre szépséges udvara), esetleg megnézzük az üvegpiramisokat, s megkeressük az 1-es vonal (sárga) Palais Royal Musée du Louvre nevű megállóját (alternatíva: Louvre-Rivoli). A La Défense irányába indulunk el, a Charles de Gaulle Étoile megállónál szállunk le (ha van kedvünk szétnézni kicsit az esti Champs-Élysée-n, s van még erőnk-időnk sétálni, akkor a George V megállónál ugorjunk le, és gyalog menjünk az Étoile-ig). Ha nem sétálunk, akkor körülbelül 30-35 perces kör lesz ez.

Itt – a Diadalívnél – van lehetőség némi felszíni bámészkodásra, de alapvető célunk most átszállni a 5-ös (zöld) vonalra, mely innen indul és a Nation végállomás felé tart. Célpontunk a Bir-Hakeim felszíni metróállomás, amely nemcsak azért érdekes, mert így útközben látunk is ezt-azt az esti Párizsból és a Szajnából, hanem azért is, mert az Eiffel-torony közelében tesz le minket.

Az Eiffel-toronynál

Az este utolsó programja ugyanis az Eiffel-torony, amely nyáron akár éjfélig is nyitva tart, télen korábban zár. Az időpontokat érdemes ellenőrizni, ennek megfelelően bámészkodjunk-vacsorázzunk, illetve nyomozzunk kicsit, mert arról is kaphatunk tájékoztatást online, hogy milyen várakozási időre számíthatunk. Párok foglalhatnak páros belépőt pezsgővel, érdemes szétnézni, hogy jön ki az ember olcsóbban, romantikusabban (és gyorsabban).

Eiffel-torony. Forrás:pixabay.com

Itt kell egy megjegyzést tennem: az esti látogatást ne csináljuk egyedül, ha egy mód van rá, egyedül inkább keressünk más programot, variáljuk úgy a dolgokat, hogy napközben érkezzünk a toronyhoz! Az Eiffel-torony körüli közbiztonság mostanában nem túl jó hírű (a tömegben jellemző opportunista lopások mellett a szomszédos parkban, a Mars-mezőn állítólag csoportos nemi erőszak is történt nemrég). Bár a rendőrségi jelenlétet nyilvánvalóan erősítik ilyenkor (már csak az olimpiai készülődés miatt is), legyünk óvatosak!

Az óvatosság azonban ne akadályozzon meg bennünket, hogy élvezettel nézzük az esti Párizst – az Eiffel-toronyról csodálatos látvány fogad minket, akár este, akár napközben mászunk fel rá. Ja, igen, mászás: bátraknak javasolt a második emeletig gyalog menni, a sokadik látogatáson levők úgy menjenek, ahogy még nem tették! 🙂

Párizs négy nap alatt – ez volt az első nap

Hát, így indítanám én a „Párizs négy nap alatt” túrát. Ez egy kemény első nap, de máris sokat láttunk – ha felületesen is. Persze minden szabadon variálható: egy-egy program elhagyható, ha megcsúszunk, vagy ha valamivel több időt akarunk tölteni. Én most igyekeztem a „mindent egy kicsit” elvét érvényesíteni a tervezésnél.

Aludjuk hát ki magunkat, gyúrjunk egy jó francia reggelire (croissant! kávé!), hogy utána újult erővel folytathassuk. Jó éjszakát mindenkinek, én pedig hamarosan jelentkezem a következő résszel! 🙂

Párizs közlekedés

(Képek forrása: pixabay.com)

A sorozat további részeit itt találod:

Facebook Comments

04 comments on “Párizs négy nap alatt 1.: első nap, ismerkedés Párizzsal

Comments are closed.