Panthéon (forrás: Pixabay)

Négynapos hosszú hétvége Párizsban: 4. (záró nap)

Az ismerkedős, a Versailles-i kastélyt látogató és a múzeumi nap után elérkeztünk a párizsi négynapos hosszú hétvége utolsó, elutazós napjához. Azt feltételezem, hogy nem hajnalok hajnalán kell indulnod a reptérre, tehát van még egy kis időd sétálni, vagy akár egy látványosságot megnézni. Mindenesetre ezt az utolsó napot már nem is toljuk meg annyira, mint a korábbiakat. Már csak azért sem, mert aki vasárnap utazik haza, az gyakran munkával kezdi a hétfő reggelét, erre tekintettel kell lennünk.

Ha korán indulsz a repülőtérre (mondjuk 13 óra előtt), tényleg csak egy dolog fog beleférni a napba. Ha viszont viszonylag későn megy a géped, akkor kettő is, sőt, ha valami elmaradt az előző napokból, akkor akár pótolni is tudod (bár az már rohanás, de a lehetőséget megemlítem). A lényeg: ha Neked viszonylag korán ér véget a négynapos hosszú hétvége Párizsban, akkor azt javaslom, válassz az alábbi lehetőségek közül! Ha ráérsz, válaszd mindkettőt!

Az első választható opció a Père-Lachaise temető…

… amely elsősorban a 2-es (kék) metró Philippe Auguste, másodsorban a 2-es (kék) és a 3-as (zöldes-barnás) vonal Père-Lachaise nevű megállóin keresztül érhető el. Ez Párizs legismertebb, 1804-ben alapított temetője, amely egyszerre közpark is.

A kertben olyan nagyságok nyugszanak, mint Honoré de Balzac, Maria Callas, Frédéric Chopin, Molière, Yves Montand, Jim Morrison, Édith Piaf, Marcel Proust, valamint a turisták körében még ma is igen népszerű Oscar Wilde.

A temető a nyári időszakban 8 és 18 óra között van nyitva, télen 8:30 és 9 között nyit, de 17:30-kor bezár. A kert térképét itt találod, töltsd le, vidd magaddal, hogy ne érjen kellemetlen meglepetés!

Ha végigsétálod a sírkertet, a francia kultúra évszázadain is végigsétálsz – a Père-Lachaise-ben való látogatást ne egy deprimáló temetői sétaként kezeld, hanem mint egy kulturális párbeszéd és egy elmélyülés lehetőségét, ráadásul kellemes zöld környezetben. A sétára szánj 2-3 órát legalább!

Persze, ha lelkileg megvisel a temetői séta, akkor forgasd el a napokat és a programokat, ahogy szeretnéd (és ahogy a repülőjáratod engedi), már csak azért is, mert a másik opcionális program is egy temetkezési hely, méghozzá a legfontosabb nemzeti temetkezési hely, a Panthéon.

A második lehetőség a Panthéon…

… ahol szintén különleges párbeszédet folytathatsz a francia kultúra és történelem nagyjaival. A templomépület homlokzatán a felirat azt hirdeti: „A nagy embereknek, a hálás haza”. Voltaire, Rousseau, Hugo, Zola… csak hogy néhányat említsek a Panthéonban nyugvó nagy emberek közül. Bár az „ember” a franciában hímnemű szó, most már – 1995 óta – nők is nyugszanak itt, mint például Marie Curie, Joséphine Baker, vagy például a 2018-ban ide temetett politikus, az Európai Parlament volt elnöke, Simone Veil.

A Panthéon egyébként esetenként nemcsak a köztársasági elnökök által engedélyezett ünnepélyes temetések miatt, hanem emlékezetpolitikai okokból is aktuális jelentőségre tesz szert. A szocialista François Mitterrand például 1981-es megválasztása után, beiktatásakor magányos, de közvetített látogatást tett az épületben az Örömóda dallamai mellett, hogy elhelyezze rózsáját az ellenálló Jean Moulin, illetve Jean Jaurès sírjánál.

A Panthéon a 10-es (mustársárga) vonal Maubert-Mutualité, vagy a 7-es (rózsaszín) vonal Jussieu megállóján keresztül érhető el, de érkezhetsz az RER B Luxembourg állomása felől is. Nyitvatartás 10-18 óra között, nyáron 18:30-ig. A jegyárakról itt tájékozódhatsz.

A látogatásra 1-1,5 órát szánj!

Így szervezd a négynapos hosszú hétvége programjait!

Tudom, hogy egy négynapos hosszú hétvége Párizsban ennyi néznivalóval borzasztóan megterhelő. Így búcsúzóul pár tanáccsal szeretnélek segíteni:

  1. Nyugodtan hagyjál ki dolgokat, ha úgy ítéled meg, hogy túl sok. Tudom, hogy az. A múzeumi napon említettem, hogy a Louvre és a Musée d’Orsay nem bejárható egy nap alatt – sajnos az igazság az, hogy Párizs sem bejárható négy nap alatt. Tényleg kompromisszumokat kell kötnünk, és / vagy tényleg vissza kell jönnünk.
  2. Ha valamilyen okból nem bírod a gyaloglást, ne erőltesd. Én szeretem a nézelődést, a város bejárását, egyébként is szeretek gyalogolni ott is, ahol nem muszáj. De ha te nem ilyen vagy, inkább koncentrálj a múzeumokra, látnivalókra, és spórolj az erőddel!
  3. Ha nem akarod temetőben és sírkertben befejezni a négynapos hosszú hétvégét, akkor a múzeumi napot ketté is vághatod, és az egyik múzeumot rakhatod az utolsó nap délelőttjére. Ez abszolút egyéni ízlés dolga, nekem a kicsit lassabb tempó, az elmélyülés miatt nem ideális, de logikus befejezésnek tűnik egy befelé fordulós séta. Az is lehet, hogy pont azért cserélgeted a dolgokat, hogy ne rohand túl magad az első három napon.
  4. Semmi sem kötelező, csak egy finom bor, a jó ebédek, és hogy érezd jól magad! 🙂

A negyedik rész végén pedig nem marad más, mint hogy jó utazást, kellemes időtöltést kívánjak Párizsban. És ha kint vagy, küldj egy szelfit! 🙂

A sorozat korábbi részeit itt találod:

(Kiemelt kép és képek: Pixabay)

Facebook Comments