Négynapos párizsi túra 2.: második nap, a versailles-i kastély nyomában

Szép jó reggelt, remélem, kiheverted a tegnapi rohanást és menetelést! Ma is szép hosszú napunk lesz Párizsban, sok sétával, fájó lábakkal. Úgyhogy az egészséges és tartalmas reggeli erősen javasolt. Persze, kell a croissant, ha már ott vagy – de jöjjön a protein és a rost is! Következik a négynapos párizsi túra második napja. A programot a versailles-i kastély meglátogatásával indítjuk.

Lehetőleg ne túl későn indulj neki: 8-9 körül legkésőbb lépj ki a szállás kapuján! A versailles-i kastély meglátogatása egy egész napos program lesz, utazni is kell – viszont az egészet úgy csináljuk, hogy este még beleférjen egy kis Montmartre is.

És még egyszer: megint sokat fogunk menni. Ezért jó tanács (tapasztalatból mondom, mert már sétáltam végig a Champs-Élysées-n vacak cipőben, plusz én már azt is tudom, mi lesz a harmadik nap programja 😁):

A négynapos párizsi túra legfontosabb kelléke a kényelmes, sokat bíró edzőcipő, kényelmes talpbetéttel.

Hogy jussunk el Versailles-ba?

Versailles Párizstól délre található, megközelíteni az RER, vagyis a párizsi HÉV C vonalán (sárga) lehet (meg vonattal, de én úgy sosem mentem, úgyhogy maradjunk az RER-nél). Technikailag természetesen kimegyünk a városból, de hát a Napkirály rezidenciája megéri a fáradtságot. A menetidő a belvárostól (pontosabban a C-re felszállástól) kb. egy óra. Fontos: ellenőrizd, hogy a megfelelő (4-5.) zónába érvényes legyen a jegyed! Ha szűkebb (pl. 1-3.) zónára vettél többnapos jegyet-bérletet, akkor külön jegyre lesz szükséged, amit a felszállás előtt kell megváltanod. Ne felejtsd, a kis kártya formátumú jegyekre nagyon kell vigyáznod, mert könnyen demagnetizálódnak! Arról, hogy ezt miként akadályozhatod meg, itt olvashatsz.

A Versailles Château Rive Gauche RER-megállónál fogunk leszállni. Számolj vele, hogy még innen is jó 10 perc séta a kastély bejárata:

Ha nem vásároljuk meg előzetesen a jegyünket, nem kizárt, hogy állni, azaz várakozni kell a pénztárnál. Ezért szerintem jó ötlet jeggyel érkezni (és persze ezzel automatikusan időpontot is foglalunk magunknak): mindkettőt itt tehetjük meg. Ha nem a mindenhova érvényes jegyet akarod venni, akkor itt válogathatsz.

Praktikus tudnivalók a versailles-i kastély látogatásához

A versailles-i kastély 9 és 18:30 között látogatható, hétfőn zárva van – bár ez most minket nem érint, mert a négynapos párizsi túra második napja ugye péntekre esik (a csütörtöki előzményeket itt találod)…

Nagyon fontos, és nagyon élj vele, mert sokat segíthet a látogatás színvonalának a növelésében:

fontos

a kastély saját applikációt tart fenn.

Itt tudod letölteni Androidra, itt pedig iPhone-ra.

Az applikáció angol, spanyol és francia nyelven kezelhető. Az ily módon mindenki számára elérhető hangos vezetés pedig mintegy tucatnyi nyelven hallgatható. Sajnos magyarul nem (de lengyelül már igen). Még tesztelem, lehet, majd írok róla külön is.

Vigyél magaddal fülhallgatót! 🙂

Miért érdekes a versailles-i kastély?

Anélkül, hogy lelőném a vezetés minden poénját, a versailles-i kastély a maga korában a francia kultúra középpontja volt. Olyan mesterek adtak elő itt, mint Racine vagy Molière. A zenében is kulcsfontosságú volt az udvar, no meg az ipari kémkedésben is (lásd itáliai üvegesek). Ám mindez a nagyszerű kultúra, a lenyűgöző pompa eszköz is volt XIV. Lajos számára.

Így telt XIV. Lajos egy napja Versailles-ban

Az abszolút monarchia belpolitikája is nagyrészt Versailles-ban zajlott. A birtok a francia uralkodó nemeseknek szóló „kenyeret és cirkuszt!” operációjának a helyszíne volt. Erről itt olvashatsz bővebben.

A kastély bár múzeum, de emellett ma is él. A versailles-i kastély név alatt ugyanis nemcsak magát a főépületet értjük, hanem az egész birtokot, amely nemcsak hatalmas, hanem egy része kifejezetten aktívan használt. Bizony, a turisztikai hasznosításon túl is. A mindenkori köztársasági elnök La Lanterne nevű rezidenciája is itt található (korábban a miniszterelnökök használták az épületet, Nicolas Sarkozy óta pedig az elnökök).

Még egy dolog: a versailles-i kastélyban, ezen belül is a főépületben 1875 óta létezik az úgynevezett kongresszusi terem, ahol időnként a parlament szokott ülésezni. Pontosabban az, hogy „szokott”, az barokkos túlzás. De hát a hely szelleme kötelez. Kongresszus alatt a parlament két házának együttes ülését értjük, amit például alkotmánymódosítások elfogadásakor, vagy a köztársasági elnök ünnepélyes felszólalásakor hívnak össze. A kongresszusi terem sajnos csak ritkán látogatható.

Trianon

A versailles-i kastély birtokán található az első világháborút lezáró magyar békeszerződés aláírási helyszíne, Trianon is. A Trianon nevet mindenki ismeri, de azt viszonylag kevesen tudják, hogy a versailles-i kastély parkjában valójában két épület is viseli ezt a nevet: a Nagy-Trianon és a Kis-Trianon. A trianoni dokumentumot a Nagy-Trianon-kastélyban írták alá.

Ha erre a látogatásra előzetesen készülnél, akkor ajánlom az Ablonczy Balázs történésszel készült beszélgetéseket a Franciapolitikából, melyek a legfrissebb Trianon-kutatások eredményeiről szólnak.

Íme az adás, amely a Trianon-legendák c. kötet apropóján született:

És íme a Száz év múlva lejár? – Újabb Trianon-legendák c. kötet apropóján készült interjú:

Irány a Montmartre!

A kastély látogatása után visszaindulunk az RER C felé. A visszaút is körülbelül egy óra, ha zárásig maradtunk, akkor 18:30 körül indulunk, és nyolc körül érünk Párizsba. Innen még fél órát kell utaznunk a Sacré-Coeur és a Montmartre felé. Mutatom, hogyan.

A Musée d’Orsay megállónál szállunk le, pontosabban át. Mintegy 5 perc felszíni sétával átmegyünk a 12-es (méregzöld) vonalhoz. A Solférino állomáson irányba állunk a Mairie d’Aubervilliers felé, majd célba vesszük az Abbesses megállót.

Ha az Abbesses-nél látjuk kiírva, hogy Funiculaire de Montmartre, akkor bátran kövessük, mert nekünk bizony ez a sikló kell, amely a Sacré-Coeur felé visz fel minket (nem muszáj siklózni persze, a lépcsőzés is klassz, kardioedzésnek sem utolsó, a jutalom pedig a folyamatos hátra fordulás lehetősége).

Sacré-Coeur – Montmartre

A Sacré-Coeur-ről csodálatos kilátás tárul elénk Párizsról (és nyáron még világosban, hiszen fél tíz körül nyugszik le a nap).

Innen öt perc sétával érjük el a Montmartre központi terét, a Place du Tertre-et, ahol élvezhetjük a művészetek és a finom francia konyha remekeit.

Már a négynapos párizsi túra felénél járunk!

És ezen a ponton ismét magadra hagylak – hiszen a mai program ezennel véget ért. Ez volt tehát a négynapos párizsi túra második napja. Az első programját itt olvashatod, a harmadikkal pedig hamarosan jelentkezem. Jó éjszakát!

(Kiemelt kép és képek, ahol nincs külön jelzés: pixabay.com.)

A sorozat további részeit itt találod:

Facebook Comments

03 comments on “Négynapos párizsi túra 2.: második nap, a versailles-i kastély nyomában

Comments are closed.