Párizs közlekedés

Két fontos dolog, ha párizsi metrójegy van nálad: baj lehet, ha nem tudod

Párizsban a turisták jellemzően 3-5 napig érvényes korlátlan jeggyel közlekednek, a neve Forfait Paris Visite. 1-5 napra vásárolható. Ha nem mész távoli külvárosba, akkor a párizsi metrójegy kérdést 50 euró alatt megúszod (infó itt). A metró mellett buszra és az RER-re (a párizsi HÉV-re 🙂 ) is jó, de én metrójegynek hívom, mert Párizsban nem bonyolult az élet, a várost átszövik a föld alatti megállók, alapvetően metróval és RER-rel közlekedünk (persze a bátrabbak kavaroghatnak busszal is, de minek). Bele lehet azonban szaladni egy-két váratlan pofonba, ha nem vigyázunk. Ebből máris mutatok kettőt.

A turisták által kedvelt egynapos és többnapos párizsi metrójegy csak névvel és dátummal érvényes

Íme egy pillanatkép a párizsi RATP oldaláról, hogy lásd, ezek az egynapos, illetve több napos jegyek hogy néznek ki:

Párizsi metrójegy. Forrás: RATP
Képkivágás forrása: RATP.fr

Mind az egynapos, mind a többnapos jegyeken van dátum (mikortól meddig érvényes), valamint a nevet is rá kell írni. Ha nem teszed, büntethetnek érte, ezért mindenképpen írd rá a kért adatokat! (Próbáld golyóstollal vagy nem elmosódó tollal, mert szerencsétlen jegy sokat fog dolgozni, újra és újra be kell dugnod a beléptetőkapukon.)

A mágneskártya utálja a mobiltelefonokat

Ha ilyen kártyát használsz (és nem mondjuk egy tartósabb, feltöltőst), akkor tudnod kell, hogy ezek a kis kártyák mágneses technológiával működnek. Igen, a párizsi metrójegy (a vonaljegy is) azért szuper, mert ha berakod a mobiltelefonod, okostelefonod mellé, akkor jó eséllyel demagnetizálódik. Bedugod a beléptetőkapun, ahol közli, hogy érvénytelen. Utálatos dolog, hiszen az ember hajlamos a fontos dolgokat egy helyen tartani, de itt ez nem jó politika: a jegyet tegyük el jó messzire a telefonunktól (másik testtájra, esetleg táskába, a közeli másik zseb sajnos nem elég).

Ezért baromi fontos: ne vagánykodj, a vásárlásnál kérd a blokkot (a vásárlást igazoló hasonló formátumú kis kártyát), ugyanis a demagnetizált kártyát csak ennek birtokában fogják neked kicserélni az ügyfélszolgálaton! Tehát ha baj van, akkor az ügyfélszolgálaton segítenek.

Az RATP mobilappja, online jegyvásárlás: nekem nem működött

Nyilván ilyenkor (meg leszállás után mindenkor) az az első gondolata az embernek, hogy „nem fogok fizikai jegyekkel vacakolni, megyek mobiljegyet venni”. Ehhez letöltöttem a Bonjour RATP appot, meg a kísérőappot, amelyet utána még le kell… és nem történt semmi. Közölte, hogy a telefonom nem alkalmas online jegyvásárlásra (régi és új, 4G-s és 5G-s telefonnal is próbáltam). Nem tudok másra gondolni, mint arra, hogy a nem francia SIM-mel volt baja. Ha Neked sikerül az appot használatba venni, akkor kérlek, írj egy üzenetet, vagy kommentálj!

Tovább: Párizs négy nap alatt 1.: első nap, ismerkedés Párizzsal

Ha pedig érdekel, hogy hogy lehet Párizst hatékonyan négy nap alatt megnézni, akkor itt találod a hasznos infókat, kattints a képre!

Szajna, Párizs

(Kiemelt kép és illusztráció: pixabay.com)

Facebook Comments

One comment on “Két fontos dolog, ha párizsi metrójegy van nálad: baj lehet, ha nem tudod

  • Négynapos párizsi túra 2.: a versailles-i kastély nyomában , Direct link to comment

    […] Versailles Párizstól délre található, megközelíteni az RER, vagyis a párizsi HÉV C vonalán (sárga) lehet (meg vonattal, de én úgy sosem mentem, úgyhogy maradjunk az RER-nél). Technikailag természetesen kimegyünk a városból, de hát a Napkirály rezidenciája megéri a fáradtságot. A menetidő a belvárostól (pontosabban a C-re felszállástól) kb. egy óra. Fontos: ellenőrizd, hogy a megfelelő (4-5.) zónába érvényes legyen a jegyed! Ha szűkebb (pl. 1-3.) zónára vettél többnapos jegyet-bérletet, akkor külön jegyre lesz szükséged, amit a felszállás előtt kell megváltanod. Ne felejtsd, a kis kártya formátumú jegyekre nagyon kell vigyáznod, mert könnyen demagnetizálódnak! Arról, hogy ezt miként akadályozhatod meg, itt olvashatsz. […]

Comments are closed.