Hosszú hétvége Párizsban: Louvre - Diadalív (pixabay)

Hosszú hétvége Párizsban: 3. nap (múzeumi nap)

Párizsi túránk harmadik napja múzeumi nap lesz, de úgy is mondhatnám, hogy ez lesz az ‘elengedés’ napja. A megnézendők ugyanis megnézhetetlenek pár óra, fél nap alatt. Így kemény döntéseket kell hoznunk, aztán be kell ismernünk: nem elég egy hosszú hétvége Párizsban. Muszáj visszajönnünk, ha többet akarunk látni, és többre akarunk emlékezni.

Irány a Musée d’Orsay!

Az előző másfél nap fáradalmait kipihenendő szombat reggel 9:30-ra megyünk az első programunkra. Ez az első program pedig nem más, mint a Musée d’Orsay, a híres, pályaudvarból átalakított modern művészeti kiállítótér.

A méregzöld 12-es vonal Solférino megállójához megyünk ismét, s onnan gyalog sétálunk a Musée d’Orsay felé; vagy pedig az RER C Musée d’Orsay nevű megállóját célozzuk be. Kezdhetnénk a napot Louvre-nál (és kronológiai szempontból indokolt is lenne), de közlekedési szempontból praktikusabb a fordítva látogatni őket, ettől függetlenül Te nyugodtan cserélgesd a sorrendet, ha ragaszkodsz ahhoz, hogy a görögök előbb voltak, mint Monet, szóval előbb is kell látni őket.

Itt is lehet előzetesen jegyet venni és időpontot foglalni. Ha élünk vele, akkor az A2 fedőnevű sorba kell beállnunk – ha nem élünk a lehetőséggel, akkor a C sorban is rostokolhatunk, ahol amikor e sorokat írom, 5 perc az átlagos várakozási idő a múzeum online közlése szerint. De ugye ez tud több is lenni. Viszont ha nem zavar a várakozás, akkor két euróval olcsóbban kapod helyben a jegyet.

hosszú hétvége: Musée d'Orsay (pixabay)

Nekem a Musée d’Orsay-ban az a tapasztalatom, hogy nagynak nagy, de belátható. Ha nem mindent elolvasós múzeumlátogató vagy, akkor két és fél, három óra alatt rendesen megnézhető (és hát ugye a mi kis párizsi túránk célja az, hogy a lehető legtöbb dologgal találkozzunk, azaz sokat lássunk, de nem nagyon mélyen),

Amikor végeztünk a nézelődéssel, egyszerűen átsétálunk a Louvre felé:

Ez egy negyed órás gyaloglás, nem érdemes miatta tömegközlekedni, már csak azért sem, mert a látvány szép: átsétálunk a Szajnán, és egy kicsit a Tuilériák felé is tekintgethetünk (be nem érdemes most menni, majd arra távozunk). A Louvre reggel 9 és este 18 óra között várja a látogatókat, szóval ha dél körül végeztél a modernekkel, és még ettél is valamit, 13 és 18 óra között biztosan lesz 4-5 órád arra, hogy körbejárd a Louvre hatalmas épületét (amelyeket a Miterrand-féle üvegpiramisok felől kell megközelítened, ott a bejárat!). És akkor beszéljünk is pár szót erről a körbejárásról!

Hosszú hétvége Párizsban: mit engedsz el?

A cikk elején ígért nehéz döntéseket ugyanis a Louvre-nál kell meghoznod. Ne is tegyél rá kísérletet, hogy az egészet megnézd! A Louvre bejárhatatlan, befogadhatatlan fél nap alatt (egy nap alatt is, egy hét alatt is, szóval tényleg el kell engedni a bejárása iránti vágyat). Azt kell eldönteni, hogy mi az, ami érdekel (egyiptomiak, görögök, reneszánsz?). Melyek azok a műtárgyak, amelyek izgatnak?

Ha először jársz a múzeumban, azt javaslom, ne gondold túl, menj a legismertebb alkotásokra, amelyeket „látni kell”:

  • Ülő irnok (Egyiptom)
  • Szamothrakéi Niké
  • Milói Vénusz
  • Da Vinci: Mona Lisa – La Joconde
  • David: Napóleon megkoronázása
  • Delacroix: A szabadság vezeti a népet

Ha magadnak akarod összeállítani a mesterművek listáját, akkor például itt és itt találsz forrásokat. De ha igazán el akarsz mélyülni, akkor a Louvre online kollekciójában érdemes előzetesen keresgélned:

Mivel ez egy tényleg hatalmas épület, a térkép a legjobb barátunk. Szerintem az előre nyomtatás és az előre bejelölgetés sem ördögtől való gondolat. A javaslatom tehát egy hatékony, nem nézelődős, hanem odamenős-megnézős látogatás. Tudd, hogy mit akarsz látni, nézd meg, hogy hol van, menj oda, tekintsd meg, aztán menj tovább!

Mielőtt elfelejteném: a Louvre esetében is igaz, hogy érdemes előre jegyet venni, viszont kicsit olcsóbb, ha mersz kockáztatni, és kivárni a sorod (ha nagy tömeg van, és gyakran nagy tömeg van, akkor nem biztos, hogy bejutsz, ha jól értelmezem a rendszert).

Mivel ma még nem sétáltál eleget, sétálunk egy nagyot!

Nem akarom titkolni, ez egy baromi fárasztó nap, a két múzeum igen trappolós program. Úgyhogy itt tényleg kulcskérdés a jó cipő! Már csak azért is, mert a múzeumokból gyaloglunk tovább, nem is keveset.

Nincs hosszú hétvége Párizsban Tuilériák, Concorde, Champs-Élysées nélkül, úgyhogy a napot ezzel a körrel zárjuk. A Louvre főbejáratával szemben láthatjuk a kis Diadalívet (Arc de Triomphe du Carrousel), elindulunk hát felé. Kis nézelődés után törünk hatékonyan előre, mert vár minket a Tuilériák kertje (télen 19:30-ig van nyitva, úgy tervezzünk, nyáron egy kicsit nagyobb a mozgástér, meg persze több a fény is). Igen, nagy kertről van szó, kellemes vendéglátóipari egységekkel (én legutóbb kb. fél óra alatt sétáltam rajta végig, úgyhogy számoljunk rá egy jó órát, kávéval, fotóval, mindennel). Amikor kiérünk a kertből, ezt, vagyis a Concorde teret fogjuk látni valamilyen szögből:

Itt találd ki, hogy a Champs-Élysée felé (praktikusan egyenesen) hogyan tudsz átjutni, és következik egy jó 40 perces séta a Concorde tér és az Étoile között – a Champs-Élysées-n. A menetidőhöz ezen felül számold hozzá a bámészkodást, a vásárlást, amit gondolsz! (A térkép próbál rövidebb utat mutatni, de az ugye most minket nem igazán érdekel, bátran válasszuk a nyílegyenes változatot!)

Ha végeztünk a sétával, a fagyizásssal-borozással, vásárlással, az este fénypontjaként meglátogatjuk a Diadalívet. A téli időszakban 21:45-kor engednek be utoljára, nyáron 22:15-kor, így számold az időzítést (praktikus tudnivalók itt)! A hosszú, fárasztó és fizikailag is megterhelő nap, valamint a ráadásként elénk tornyosuló 284 lépcső jutalma egy újabb szép kilátás az esti Párizsra (lift a rászorulóknak elérhető).

Tudom, hogy a legtöbb párizsi kilátásunk esti. Ha variálni lenne kedved, és nappali kilátásra is vágynál, akkor a Musée d’Orsay csütörtökön, a Louvre pedig pénteken 21:45-ig van nyitva, nyugodtan pakolgasd a programokat! Meg hát… kezdj el gondolkodni, mikor jössz vissza! Most már tudod, hogy nem elég egy hosszú hétvége Párizsban, úgyhogy máris lehet tervezni a következőt :D!

Ezzel véget is ért a hosszú hétvége harmadik napja…

A négynapos túra első napjáról itt, a második napjáról pedig itt olvashatsz. További párizsi tudnivalók és trükkök ide kattintva érhetők el, én pedig hamarosan jelentkezem a zárónap programjával.

(Kiemelt kép és illusztrációk: pixabay.com)

A sorozat további részeit itt találod:

Facebook Comments

02 comments on “Hosszú hétvége Párizsban: 3. nap (múzeumi nap)

Comments are closed.