Notre-Dame

Itt tart a Notre-Dame újjáépítése

A pozsonyi Pátria Rádió kérdezett ma reggel a Notre-Dame újjáépítéséről. A kérésükre összeszedegettem, hogy mit kell tudni. Lássuk!

Amikor 2019 áprilisában leégett a Notre-Dame székesegyház tetőszerkezete, és ledőlt az Eugène Viollet-le-Duc-féle huszártorony, a politika kijelölte a céldátumot: 2024-re, az olimpia évére újjáépíti a templomot. Az első és legfontosabb dolog, hogy ez a cél nem változott.

Nem ígérik, hogy hogy teljesen kész lesznek, de a hívek – és az évi 10 millió feletti turista, akik látogatják – a szándék szerint használatba vehetik az épületet a tűzeset ötödik évfordulóján. Hangsúlyozom, hogy a céldátum politikai jelentőségű, így az esetleges késés is az lehet.

A szó szerinti építkezés mostanság kezdődik. Sokáig az épület stabilizálásán dolgoztak (az épület körüli égett állványzat elbontása azért volt kihívás, mert nem lehetett tudni, hogy mennyire tőle függ az épület stabilitása). A másik, amit el kellett intézni, az a tűzeset utáni ólomszennyezés felszámolása. A takarítás. Ez a környék számára is veszélyes volt, folyamatosak a tesztelések, és bizony ebből komoly perek, ügyek is lehetnek.

A takarítás után egyébként már 2020-ban újranyílt a kripta, amely a templomtól külön működik, és máris van ott egy megtekinthető kiállítás a székesegyházról.

A döntéshozók úgy döntöttek, hogy minden előzetes vita, marketingcélú ötletelés és agyalás ellenére konzervatív módon, azaz változatlan formában építi újjá az épületet. Vagyis nem lesz üveg huszártorony, nem lesz medence, várhatóan azt látjuk majd 2024 után is, amit 2019 előtt. Sőt, a tetőszerkezet is ismét fából készül.

Az építkezés teljes egészében biztosan nem lesz kész 2024-ig. Ha a hívek vissza is térhetnek, vagy ha esetleg a székesegyházat teljesen meg is csinálják addig (ez két külön dolog), a környezet átépítését biztos nem fejezik be. Párizs városa fogja rendezni a Notre-Dame körüli teret, a látványtervek képeit itt tudod nézegetni. Ez az építkezés 2024 környékén indulhat, és az évtized második felében lehet kész. Terveznek faültetést, és egy föld alatti passzázst is (ez lehet a sokak által óhajtott „modern” dolog, gondolom, olyasmi lesz, mint a Louvre piramisai alatti bejárati rész). Ha ezzel is végeztek, akkor nyeri el a Notre-Dame a végleges formáját.

És még egy utolsó dolog: hosszú évek nyomozása után sem világos, hogy mi volt a tűz oka. Az elektromos tűz és a csikk ott van a pakliban, de semmi mást sem zárnak ki.

(Kiemelt kép: pixabay.com)

Facebook Comments

One comment on “Itt tart a Notre-Dame újjáépítése

Comments are closed.