Párizs olimpiai játékok 2024

Hol tart a 2024-es párizsi olimpiai felkészülés?

Kicsit kevesebb, mint egy év múlva, 2024. július 26-án megkezdődnek Párizsban a nyári olimpiai játékok. 1900 és 1924 után a francia főváros harmadszor fogadja az eseményt. Természetesen folyik a felkészülés szervezésben, infrastrukturálisan. Mivel utóbbi volt már problémás az olimpiák története során, annak jártam utána, hogy mi hol tart, időarányosan van-e valahol lemaradás Párizsban.

A hivatalos kommunikáció szerint a munkálatok a terv szerint zajlanak, és Franciaország készen lesz a nyitóünnepségre, de a sajtó azért számolgatja a hiányzó „apróságokat”. Talán nem véletlenül: mostanában jó néhány kellemetlen hírrel is szembesülhetett az olimpiai eseményeket követő olvasó. Az olimpia szervezése és az építkezések kapcsán máris folyamatban van három nyomozás, kettő pénzügyi természetű, egy pedig illegális bevándorlók foglalkoztatásával kapcsolatos. Nyilván sokaknak feltűnt a Francia Olimpiai Bizottság elnökének, Brigitte Henriques-nek a lemondása is pár héttel ezelőtt, a szervezet zavaros belső viszonyai és belső vádaskodások, feljelentések nyomán.

Úgyhogy a kérdés az, hogy mindez hatással van-e a felkészülésre? Nézzük meg, hogy mi a helyzet a 1. létesítményekkel, az olimpiai faluval, 2. a közlekedéssel, 3. és a logisztikai felkészüléssel!

1. Sportlétesítmények, olimpiai falu

A HuffPost egy cikkében találtam ezt a jó kis térképet arról, hogy mi merre lesz a városban az olimpiai játékok alatt. A cikkből kiderül, hogy az események 95%-a már eleve létező létesítménybe költözik, miközben vidéken, illetve turisztikailag is kiemelt helyszíneken is lesznek futamok, összecsapások (pl. Concorde tér, Mars-mező). A biciklisek a Montmartre és a Versailles-i kastély környékére is elkerekeznek. A nyitóesemény a Szajna mentén kerül megrendezésre.

A Le Monde gyűjtése szerint vannak ugyan frissen vállalt feladatok, de mindösszesen négy olyan létesítmény van, amely késésben van (pl. azért, mert hibás volt az előkészítés, az építkezés során azbesztet találtak), de elvileg ezek is meglehetnek a nyitóünnepségre, ha meg nem, akkor lesz B-terv.

Az olimpiai falu a Párizstól északra található, meglehetősen szegénynek számító 93-as megyében (Seine-Saint-Denis) lesz, nyilván azért, mert az olimpia lehetőségével élve igyekeznek az ottani infrastruktúrát is javítani (az épülő lakások egy része eladó, más része kollégium vagy szociális bérlakás lesz). Az építkezés nem késik, sőt, a tervezettnél gyorsabban halad.

2. Közlekedés az olimpiai játékok alatt

Azt már jó előre közölték, hogy a sok lezárás és kijelölt biztonsági zóna, illetve a tömeg miatt közlekedés nehéz lesz a játékok alatt a fővárosban (legalábbis azoknak biztos, akik valamelyik kijelölt zóna környékén laknak, nem mennek vidékre szabadságra, nem is versenyt nézni igyekeznek, továbbá nem szeretnek sétálni és embereket kerülgetni).

Ile-de-France régió és az RATP, a BKV párizsi testvére is készül a közlekedési terhelésre, a tervek készen állnak a kezelésére, bár a szakszervezetek aggódnak a személyzeti hiányosságok miatt (egészen elképesztő számú embert kell majd A-ból B-be elvinni: a Stade de France-nál, óránként 60000, percenként 1000 közlekedő emberrel számolnak). A szervezők arra is gondoltak, hogy az online útvonaltervezőkkel egyeztessenek a terhelés egyenletes elosztása érdekében, de lesz saját fejlesztésű applikáció is.

Párizs közlekedés
Párizsi közlekedés: kulcsszerepben a metró

A város északi része számára fontos T3B villamos meghosszabbítása, illetve a 14-es metró meghosszabbítása a jelenlegi tervek szerint elkészül az olimpiára (az egész párizsi régió közlekedését megújító, több új metróvonalat is hadrendbe állító Grand Paris projekt 2024-re tervezett részei viszont részben csúsznak, de itt meg lehet nézegetni, hogy most mi mikorra várható).

Politikai értelemben a párizsi RATP teljesítményét, illetve annak a hazai megítélését különösen érdekes lesz figyelni, ugyanis a cég vezérigazgatója jelenleg nem más, mint Jean Castex volt kormányfő, akinek a neve időről időre felmerül, mint lehetséges 2027-es elnökjelölt.

3. Logisztika, biztonság és szervezés

Nemrég bemutatták az olimpiai lángot, és azt az útvonalat is, amelynek során a láng megérkezik majd Párizsba. A város teszteseményeket szervez már idén nyáron annak garantálása céljából, hogy az olimpián ne legyen logisztikai fennakadás. Erről keveset szoktunk beszélni, de Párizs területileg egy viszonylag kicsi város – ha az agglomerációt is beleszámoljuk, akkor persze hatalmas, de a városfalon belüli részen is el kell tudni irányítani, és fizikailag is meg kell tudni védeni például a nyitóünnepségen részt vevő várhatóan minimum fél millió (!) embert.

Szajna, Párizs
A Szajna-part is helyszín

Ekkora tömeg mellett a legnagyobb kérdés így természetesen a biztonság garantálásának az ügye. A sportminiszter a napokban azt nyilatkozta, hogy akár a hadsereg kivezénylése sem zárható ki, miután a Számvevőszéknél kételyek merültek fel azzal kapcsolatban, hogy rendelkezésre áll-e majd elég biztonsági ember (a Sentinelle-hadművelet keretében amúgy is kint vannak a katonák az utcán, úgyhogy ez a megoldás nem kell, hogy meglepjen minket). A Számvevőszék egyébként még egy érdekes megállapítást tett korábban: egyelőre nem tudja összeszámolni, hogy az állami, önkormányzati, szervezőbizottsági és egyéb költések összesen mennyit tesznek ki, azaz mennyibe kerül a 2024-es párizsi olimpia. A szervezőbizottság a maga részéről nullszaldós költségvetést ígért, a Számvevőszék esetükben júniusban kockázatokat látott, és hangsúlyozta, hogy a költségeket alulbecsülték. A szervezőbizottság költségvetése jelenleg hivatalosan 4,38 milliárd euró (ami a mai árfolyamot figyelembe véve kb. 1700 milliárd forint).

+1. Mi van a Notre-Dame-mal?

Notre-Dame
Notre-Dame de Paris

A Notre-Dame leégésekor Emmanuel Macron azt ígérte, hogy öt év alatt újjáépítik a templomot – nem volt nehéz ebbe belelátni, hogy az olimpia és a paralimpia évét az elnök egy olyan pillanatnak tekintheti, amikor Franciaország megmutathatja, hogy képes is erre. A tervezett újranyitás 2024 decembere, tehát nem esik egybe a sporteseménnyel, de feltételezhető, hogy a látvány már szép lesz jövő nyárra. Jelenleg ugyanis a huszártorony újjáépítése zajlik, a hírek szerint a terveknek megfelelően.

Ha a székesegyházat már láthatjuk is megközelítőleg teljes pompájában a játékok alatt, elképzelhető, hogy a legendás Szajna-menti könyvesboltosoknak viszont búcsút kell mondanunk egy időre. A prefektúra legalábbis arra kérte őket, hogy biztonsági okokból szállítsák el a bódéikat az olimpia – így a Szajna-menti nyitóünnepség – idejére, de a boltosok ez ellen értelemszerűen tiltakoznak.

(Képek forrása: pixabay.com)

Facebook Comments