A netre költözött a Louvre

A netre költözött a Louvre

Ha nagyon hiányzik az utazás és Párizs, a Louvre most kicsit megkönnyíti a dolgod: a múzeum ugyanis olyan online felületet hozott létre, ahol mintegy 480 000 alkotást lehet megcsodálni. A fotelból.

A hivatalos közlemény szerint 480 000 mű nemcsak a szigorúan vett Louvre műveit érinti, hanem többek között a kölcsönzött és raktárban lévő darabokat, a Delacroix Múzeum alkotásait és a Tuileriák műveit is, valamint azokat a Németországból elhozott alkotásokat, amelyeket a Louvre a második világháború óta őriz, s amelyek egyszer talán visszakerülhetnek az eredeti tulajdonosaikhoz. A kultúráért felelős minisztérium tájékoztatása szerint mintegy 2000 műről van szó, amelyek nem adhatók külföldre kölcsönbe, s ki kell őket állítani. Az örökösök elévülési idő nélkül nyújthatják be az igényüket az államnak, amely nem is tulajdonosa, csak megőrzője e műveknek. (A visszaadás még ma is előfordul: éppen a napokban jelentették be, hogy Franciaország hamarosan visszaszolgáltat egy Klimt-festményt jogos tulajdonosa örököseinek, igaz, utóbbi festmény nem tartozik az említett 2000 darabos gyűjteményhez, technikailag Franciaország tulajdonában van, ezért várhatóan törvényt fognak módosítani a visszaszolgáltatás lehetővé tételéért.)

Ami pedig a Louvre online gyűjteményét illeti, egy gyors kereséssel a Mona Lisára kerestem rá (mire másra?), de nem dobta ki rögtön a képet a kereső. A helyes keresőszó ugyanis a La Joconde, a festmény francia címe volt. A Delacroix + liberté keresőszavakra viszont simán kiadta a rendszer A szabadság vezeti a népet című festményt. A képek alatt a művek jellemzői, az aktuális „tartózkodási helyeik”, s bizonyos esetekben némi történeti háttér is található, szóval elképesztő munka lehetett az adatbázist 480.000 műre összeállítani.

A Louvre, úgy tűnik, alaposan kihasználta a járványhelyzetet: nemcsak az online kollekció készült el, hanem az épületen belül is folytattak mindenféle kisebb-nagyobb felújítási munkákat, amelyeket így a látogatók jelenléte nélkül, napközben is végezhettek.

Még egyszer: itt lehet keresgélni a Louvre kincsei között. Katt!

Eközben hivatalossá vált, hogy nevet vált egy másik ismert párizsi múzeum, a Musée d’Orsay. A 2020 végén elhunyt volt köztársasági elnök, Valéry Giscard d’Estaing nevét is hozzáillesztik ugyanis az intézményéhez. A XIX. századi művészeti műveket bemutató múzeum létrehozásáról formálisan ugyanis VGE elnöksége (1974-1981) alatt döntöttek.

(A kiemelt kép forrása a pixabay.com.)

Kéred az újdonságokat?

Ne maradj le a www.franciacsok.hu cikkeiről, kérd a levelesládádba a legújabbakat!

* indicates required

Mi érdekel? Milyen posztokról értesítsünk?

Facebook Comments

02 comments on “A netre költözött a Louvre

Comments are closed.