Gaston Leroux A sárga szoba titka

Gaston Leroux: A sárga szoba titka

Teljesen véletlenül akadt a kezembe Gaston Leroux A sárga szoba titka című kötete. Az Operaház fantomja szerzője írta, és a francia krimi egyik klasszikusáról van szó.

Bár nincs holttest, de azért egy durva gyilkossági kísérlet történik. A kémikus Stangerson professzor lányát próbálják meggyilkolni egészen fura körülmények között. Az eset egy olyan szobában történik, amely teljesen be van zárva. Senki se ki, se be. Vagy mégis? És segítene-e a tettes megtalálásában, ha az áldozat beszélne?

A sárga szoba titka: a szürke agysejtek

Főhősünk, Rouletabille bűnügyi újságíró, nem nyomozó, de ő lesz az, aki a kis szürke agysejteket megmozgatja, és megoldja az ügyet. Külön öröm, hogy a megoldásban semmi misztikum nincs, ebben nem éri az olvasót semmiféle csalódás. Tehát akár ki is lehet találni a tettest, bár bevallom, nekem ezúttal nem sikerült. (Ha már a kis szürke agysejteket említem: Agatha Christie is megemlékezik Gaston Leroux munkájáról Az órák című regényében. Mivel sajnos Az Órák most nincs itt a polcomon, csakis kényszerűségből hiszem el a Wikipediának, hogy így van – ha esetleg megtalálod a pontos hivatkozást egy magyar fordításban, kérlek, kommentáld be, és frissítem a cikket! 🙂 )

Fordítás

A holttest hiánya első olvasásra kicsit csalódást keltőnek tűnhet, de a végére tényleg nem ezzel foglalkozik az ember, hanem hogy összematekozza az eseményeket. Ha valami kicsit fárasztó, akkor az a Tóth Árpád tollából származó fordítás, amely mindenhol igyekszik a neveket magyarítani, így lesz Joseph Rouletabille Rouletabille József, Darzac meg Darzac Róbert, amitől az embernek folyamatosan az az érzése van, hogy Marx Károly is ott ólálkodik a sarokban valahol.

Itt találod

Szóval ezúttal magyarul olvastam. Pár száz forintért vettem a kötetet teljesen véletlenül egy antikváriumban. Egyébként most is elérhető itt-ott, ahogy nézem. Szóval ha találkozol vele, ne hagyd ott, ez egy jó könyv. Ha pedig szereted / bírod a képernyőn olvasást, akkor egyszerűen csak kattints, A sárga szoba titka a Magyar Elektronikus Könyvtárból ingyen letölthető.

Volna kedved klasszikusokat olvasni velem? Csatlakozz a 2021. tavaszi Francia olvasókörhöz!

Ne maradj le a www.franciacsok.hu cikkeiről, kérd a levelesládádba a legújabbakat!

* indicates required
Mi érdekel? Milyen posztokról értesítsünk?

(A kiemelt kép forrása: saját felvétel.)

Facebook Comments