m. pokora

M. Pokora: alázatos, de főleg jó (tavaszi talpalávaló!)

M. Pokora fiatal zenész, nemzetközileg is figyelemre méltó. 2020 első félévében például több számával ott volt a TOP100 legtöbbet játszott francia dal listáján. Nem meglepő, mert jók a dalai.

A leginkább hallgatottak

Ha érdekelne, íme az említett lista, tanulságos:

M. Pokora = alázat

Az 1985-ben született M Pokora művészneve – és maga is – lengyel származású, Matthieu Tota néven született. A „pokora” a nagymamájától származik, és „alázatot” jelent. A M. feloldása tehát Matt (Matthieu), és persze Monsieur :-). Egy tehetségkutatóban tűnt fel a Linkup nevű, azóta megszűnt fiúbandával, s 2019-ben a nyolcadik nagylemezét adta ki.

Az „alázat” művésznév kifejezetten szimpatikus nekem. De nem ezért csinálok ingyenreklámot M. Pokorának, és nem is tucatnyi tetoválása miatt, hanem mert jó zenét csinál.

És akkor jöjjön a talpalávaló!

Főleg francia nyelvű dalokból válogattam, de Pokora sok angol nyelvű anyagot is csinált már, együtt dolgozott például a legendás producerrel, Timbalanddel is.

Egyes dalai – például a Dangerous – nekem túl R&B-s (talán a refrén egy-két sora tetszik igazán), de ház ez ízlés dolga. (Ha mélyebben el szeretnél merülni M. Pokora munkásságában, vagy az is érdekel, ami nekem nem ütötte meg a „nagyon tetszik”-szintet, akkor itt teheted meg – amikor én hallgattam, 154 szám szerepelt a listán.)

A francia nyelvűek közül igyekszem – a számomra, persze – kellemes tavaszi hangulatot árasztó dalokat megmutatni (ahogy egyre több a világosság, egyre többet süt a nap, egyszerűen ilyen a hangulatom…). Kezdjük egy kellemes kis ritmusos, energiát sugárzó, táncra ingerelő dallal!

50 milliós nézettség a Youtube-on? Alapmű!

On danse – még a cím is mondja, hogy mit akar az ember csinálni, ha hallgatja 🙂 :

Óvatosan! Ha igazán alattomos dalt akarsz hallani, amely meghallgatás után bemászik a fejedbe, és nem jön ki onnan, akkor ezt ne hagyd ki! (Most jöttem rá, hogy egy napja ez megy a fejemben.)

Ráadás: egy dal, amiről nem is érted, miért, de fura refrénestől, mindenestől megragad:

A kihagyhatatlan balladák

Jó, azért nézzünk egy-két balladát is, mert tudom, hogy nem lehet őket kihagyni. Ez például elég erős dal, a Youtube-on kb. 15 millióan látták, úgyhogy szintén „alapmű”:

Ezt pedig csak pár százezren látták, de ettől még ez is elég-elég jó (poprajongóknak különösen ajánlom a figyelmébe):

Még egyszer, ha érdekel, hogy miket csinált még ez a korombeli srác, akkor itt tudod megnézni-meghallgatni. Erősen ajánlott!

(A kiemelt kép forrása a Youtube.)

Ne maradj le a www.franciacsok.hu cikkeiről, kérd a levelesládádba a legújabbakat!

* indicates required

Mi érdekel? Milyen posztokról értesítsünk?

Facebook Comments