Villers-Cotterêts

A francia nyelvet kötelezővé tevő Villers-Cotterêts-rendelet, mely 500 éve hatályos

1539. augusztusában Villers-Cotterêts kastélyában írta alá I. Ferenc király azon igazságügyi rendeletét, melyben többek között bevezeti az anyakönyvezés rendszerét. De mást is. Az eredetileg 192 cikkelyes jogszabályból a 110. és a 111. cikkely ma is hatályos.

A 110. cikkely azt mondja ki, hogy a hatósági döntéseket tiszta és érthető nyelven kell megfogalmazni, a híres 111. azonban még ennél is fontosabb. Az ugyanis kötelezővé teszi a francia anyanyelv használatát a hatósági-bírósági ügyintézés során. Ez a latin visszaszorulásához és a központi régió franciájának az elterjedéséhez vezetett, de csak lassan (az anyanyelv kezdetben a helyi nyelvjárásokat is jelentette, nemcsak a központi régió franciáját), így a rendelet visszamenőlegesen megállapított jelentősége nagyobb, mint a kortárs jelentősége.

A rendelet e két cikkelye olyannyira hatályos a mai napig, hogy a francia jogtárban is ott van azzal a megjegyzéssel, hogy a Semmítőszék ma is alkalmazza.

Ami pedig a kastélyt illeti, 2014-ig idősek otthona volt benne, aztán magára hagyták. A legenda szerint (lehet, hogy direkt alkotott politikai legenda, de annak jó) a Macron-házaspárnak a kampányban mutogatták, hogy milyen remek szálloda-kaszinó lenne a Villers-Cotterêts-kastélyból, és pár óra alatt kitalálták, hogy ha elnök lesz, akkor Macron inkább felújíttatja, és – ha már francia nyelv, akkor – a frankofónia központjává emeli az épületet.

A munka folyamatban, elkészültét 2022-re ígérik.

(A kiemelt kép forrása a pixabay.com.)

Kéred az újdonságokat?

Ne maradj le a www.franciacsok.hu cikkeiről, kérd a levelesládádba a legújabbakat!

* indicates required
Mi érdekel? Milyen posztokról értesítsünk?

 

Facebook Comments

One comment on “A francia nyelvet kötelezővé tevő Villers-Cotterêts-rendelet, mely 500 éve hatályos

Comments are closed.