seules les betes, bestiáda

Bestiáda: skandinávnak indul, kerek a vége

Találós kérdés: hány perc kell, hogy megtudd, mi volt az a bicajos-kecskés jelenet, és hogy a skandináv hangulatú kisvárosi thrillerből szépen lekerekített nemzetközi bűnügyi történet kerekedjen? Megnéztem a Bestiáda című krimi-thrillert: izgalmas, jó történet, jó színészi alakításokkal.

A válasz a bevezetőben feltett kérdésre: nagyjából 60. Addig eldugott kis faluban vagyunk, tél van, egy párizsi, jómódú nő eltűnik, senki nem tud semmit. Se nyom, se igazi nyomozó, csak egy szerencsétlen csendőr, aki igyekszik összerakni a szálakat, kevés sikerrel. A holttest nagy nehezen előkerül, és csak szépen lassan tudjuk meg, hogy hol, és még lassabban, hogy hogy került oda.

Változó nézőpontok, változó helyszínek

Az egyes szereplők nézőpontjait váltogató film sokszor emlékeztet minket: mindenki magából indul ki, s minden értelmezhető pont úgy, ahogy mi látjuk a világot. Csak lehet, hogy a másik története nagyon más. Például az ő fejében nem Joseph, a terhelt szomszéd, hanem valami egészen más van…

A skandináv hangulatú francia télből aztán nagyvárosi szerelmi történet, féltékenységi dráma, aztán kortárs online dráma lesz. A megoldás nem a vidéki télben, hanem a forró Abidjanban van, ahol aztán a történet körbeér és le is kerekedik. Az utolsó képkockák végkép drámává emelik a krimit.

A Bestiáda ugyanis drámai erővel mutatja meg…

hogy a valóság és a konstruált valóság miként kapcsolódik össze, hogyan válik eggyé, és hogy hogyan okoz valódi gondokat ez az összeolvadás.

Nem klasszikus krimi

(Vigyázat, spoiler-szerűség jön!)

A Bestiáda nem klasszikus krimi, inkább krimi-dráma-thriller keverék, melyben a szenvedélynek, az emberi butaságnak és gonoszságnak egyaránt komoly szerep jut.

A gonoszunk ugyanakkor nem úgy gonosz, ahogy egy Agatha Christie-regényből megszoktuk. A motivációja a pénz, de a távolság miatt talán nem is tudja, mekkora tényleges kárt és bajt okoz. Közben a gyilkos kéz nem is az övé, hanem áldozatáé, aki így maga is elkövetővé válik. Utóbbit pedig még sajnálni sem tudjuk igazán, annyira vágyik arra, amit Abidjanból ígérnek neki.

A film elérhető…

… az HBO GO szolgáltatásában, de itt is megtekinthető. Érdemes.

(A kiemelt kép forrása a film trailere a youtube.comon.)

Kéred az újdonságokat?

Ne maradj le a www.franciacsok.hu cikkeiről, kérd a levelesládádba a legújabbakat!

* indicates required
Mi érdekel? Milyen posztokról értesítsünk?
Facebook Comments