a rózsák királynője

A rózsák királynője:

Új francia művészfilm jelent meg a mozikban A rózsák királynője címmel.

A reklámokban (pl. itt) ezt tudjuk meg erről a moziról:

Eve egykoron Franciaország legszebb kertészetét igazgatta, ám a cég, mely oly kedves számára, a csőd szélére került. Miután titkárnője három csavargót vesz fel kisegítőnek, akiknek semmiféle gyakorlatuk nincs a kertgondozásban, úgy néz ki, Eve vállalkozásának teljesen befellegzett. Ám ez a különös csapat előáll egy tervvel, ami mindent megváltoztat.

Kedves, aranyos kis film ez, időnként mesés, sőt, rendszeridegen elemekkel (arra a bizonyos tervre gondolok, hogy ne spoilerezzek túl sokat). Van benne itt-ott nevetésre ingerlő humor, személyiségfejlődés, „jó és rossz” harca. Utóbbihoz Catherine Frot játéka kiválóan hozza Madame Vernet figuráját, az ember kis nosztalgiát és nagy szimpátiát is érez őt nézve. Annyira klasszikus francia!

És bőven van a filmben tanulnivaló is. Vallomás: én nem tudtam, sosem gondoltam végig például, hogy a rózsatermesztés ennyire aprólékos és művészi szakma (most már tudom, hála az alkotóknak). Azt nyilván tudtam, hogy hatalmas biznisz, s ez persze a filmben is hangsúlyosan megjelenik.

Nem állítom, hogy ez a világ legjobb filmje, de én az Artmozik éjszakáján negyedik (!) versenyzőként néztem, hajnal 2:45-kor (!), és nemhogy nem aludtam el rajta, de még szórakoztatónak és kedvesnek is találtam. Úgyhogy ha a legújabb csihi-puhi agymosós valami, meg A rózsák királynője között kell választanod, ne habozz, ez a film a nyerő.

(A kiemelt kép forrása: Youtube.)

Kéred az újdonságokat?

Ne maradj le a www.franciacsok.hu cikkeiről, kérd a levelesládádba a legújabbakat!

* indicates required
Mi érdekel? Milyen posztokról értesítsünk?
Facebook Comments