Macskaland (illusztráció. forrás: Pixabay)

Hat éves gyereket ne vigyél erre a nagyon szép filmre, csak ha megbeszéled vele (Macskaland)

Egy nagyon szép és kedves mozit ajánlok a figyelmedbe, méghozzá a Macskaland című családi filmet. Egy gond van vele: komolyabb film, mint aminek mondja magát. Mutatom a trailert:

Cukinak ígéri magát, na.

Hat éven aluliaknak nem ajánlott, de szerintem ez akkor irányadó, ha nem félted a gyerekedet az érzelmi hullámvasutaktól, és ügyesen tudod neki magyarázni a tanulságokat. A cukiság mellett ugyanis a filmben folyamatos a feszültség. Az egész azzal indul, hogy meghal a cicamama, és ez megadja az alaphangot az egészhez. Ha érzékenyebb típusok vagytok, végig aggódtok a kiscicáért, hogy lesz-e baja.

Cserébe viszont van katarzis. Ez egy könnyezős, kedves, nagyon szép film, és sok mindent megtanít az élet működéséről, a természethez való viszonyunkról. Ha így nézem, a mozilátogatás még ajánlott is gyerekeknek, mert a Macskaland sok mindenre megtanít, amit érdemes már kicsi korban is tudni:

  • Néha el kell engedni, akit szeretsz.
  • A kaland, az élet néha könnyekkel jár,
  • Soha ne nyúlj a kismalacokhoz (sőt, iszkolj onnan!), különben nagyon fájdalmas lehet a vége.
  • Lehet, hogy a mogorva szomszéd mégis csupa szív.

Persze mindezt magyarázni kell, hogy a gyerekek értsék – mert a happy end nem az a happy end, amire az ember hat évesen vár, vagy amihez a limonádékban hozzászoktunk. De mégis happy end.

A filmben amúgy minden nagyon élethű, az operatőr, a látványtervező dicséretet érdemel, az utómunka is szép. A színészek aranyosak, hozzák, amit hozni kell, a hossz megfelelő. De nem is ez a lényeg, hanem a katarzis. A Macskaland azt is hozza. Szerintem több pontot érdemel, mint amennyit az erre szakosodott oldalakon eddig begyűjtött.

Mon chat et moi, la grande aventure de Rroû (2023)
Rendezte: Guillaume Maidatchevsky

(A kiemelt kép illusztráció. Forrás: Pixabay)

Facebook Comments

One comment on “Hat éves gyereket ne vigyél erre a nagyon szép filmre, csak ha megbeszéled vele (Macskaland)

Comments are closed.